Domov Forumi Problemi in Popravila Cee'd 2013 – klima

Oznake: ,

Ta tema vsebuje 16 odgovorov, ima 7 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a  Emil 6 dni, 13 ur nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #31829

  AI759
  Udeleženec

  Tole me muči odkar vozim Cee’da SW Crdi l.2013, torej štiri leta. Nekako sem se že sprijaznil, da je to ena od stvari, ki jo je treba vzeti tako kot je, a me je prav muhasto vreme prvih poletnih dni spet pripravilo do tega, da razmišljam, da je s klimo v mojem avtu vendarle nekaj narobe in da bi se dalo to odpraviti.

  Problem: kar naenkrat prične iz šob pihati zoprno in nelogično mrzel zrak – pri izklopljenem kompresorju (pozor: lučka A/C ugasnjena)! Seveda vsi sopotniki z mano vred popademo šobe, usmeritve zračnega toka, ventilator, nastavitve temperature in to drkamo, dokler se ta mrzel tuš ne prekine. Pozimi zadostuje prestavitev temperature iz 21,5 na 23 ali 24 oC. Poleti ta trik ni tako učinkovit.

  Te dni me je prešinilo: od kod se lahko tole iznenada pojavi, če ne ravno iz kompresorja? Torej kompresor se najbrž vklopi “sam od sebe” in dejansko deluje, ne da bi pri tem gorela pripadajoča indikacija A/C. To je sicer po mojih predstavah o delovanju klime nemogoče, a vrag si ga vedi… ker: če v opisani situaciji vklopim polno avtomatiko (A/C indikator se prižge) in jo nato takoj tudi izklopim (A/C ugasne), ne hladni piš nemudoma neha! Ampak samo za nekaj časa (recimo za 10 km vožnje), potem pa se hladni piš ponovno pojavi…

  Tole je daleč od komoditete avtomatske klime, kot sem jo izkusil do sedaj, ko sem imel nastavljeno temperaturo na 21 in če je bilo zunaj prevroče (zunanji zrak ni uspel vzdrževati temperature 21), sem vklopil še A/C in vse je bilo zopet idealno klimatizirano. Poseg, ki sem ga napravil parkrat spomladi, parkrat jeseni, sicer sem hladno periodo periodo prežive s stalno ugasnjenim A/C, toplo periodo pa s stalno prižganim A/C. Izjeme so bile le tiste situacije, ko sem A/C potreboval za razmeglitev šip.

  Kakšne so vaše izkušnje s KIA-mi? Se opisano delovanje klime zdi še komu napačno? Se priporočam.

  Predpostavljam, da je “logika” v vseh makinah KIA enaka, oz. je odvisna od generacije bolj kot pa od samega tipa vozila.

  Na servisu do sedaj ni bilo nobenih pripomb na delovanje klime. A tam najbrž ugotavljajo samo to, ali hladi ali ne, pravilnost sekvence klimatiziranja pa jih zanima toliko kot avti, ki ne vozijo več.

  #31836

  dimi
  Udeleženec

  Sam opažam enako. Tudi pri avtomatskem odroševanju stekel se simbol včasih prižge, včasih pa ne.

  Ali je kdo že dal ponovno naložiti software klime?

  Mogoče bi to pomagalo…

  LP

  #31838

  AI759
  Udeleženec

  No, sva vsaj dva.

  Jaz menim, da odroševanje lahko deluje samo z ventilatorji, v določenih razmerah pa se vklopi A/C in se tudi ugasne, ko kompresor ni več potreben. Takrat se seveda A/C prižge. Prav to me utrjuje v prepričanju, da bi moral A/C biti prižgan vedno, ko je kompresor aktiviran. Tako so se obnašale vse avtomatske klime ki sem jih srečal.

  Od kod naj pride leden zrak, če je zunaj npr. vsaj 18 ali 20 stopinj?!?

  Na youtubeu sem zasledil eno “skrito” možnost diagnosticiranja klime. Vklopiš tako, da imaš stalno pritisnjen OFF, potem pa 4 x pritisneš na sredinski usmerjevalnik zraka… ali nekaj takega. Si bom ogledal natančno še enkrat in sprobal. Če se izpiše koda 00, to pomeni “brez napake”… Morebitni download nove verzije pa bi prepustil servisu. Da se ve (garancija…)!

  Sicer bi se po moje osvežitev vseh SW v avtu morala zgoditi pri vsakem rednem servisu, čeprav se bojim, da tega opravila ni na servisni listi in če me spomin ne vara, sem na prvemu servisu povprašal, ali obstaja kaka osvežitev za SW klime, pa so me zabodeno gledali…

  #31840

  Gosic
  Udeleženec

  Vendar je to za prejšnjo generacijo cee’da

  #31841

  AI759
  Udeleženec

  Velja tudi za novega (preskušeno na mojem, ki je l.2013), čeprav so tipke razporejene drugače, je očitno HW enak. Torej:
  - s ključem vzpostaviš kontakt (ni treba, da motor zaženeš)
  - tiščiš OFF (vse na klimi ugasne) in hkrati 4 x pritisneš tipko za aktiviranje sredinskih zračnih rež
  - na zaslonu se prikaže (mislim da) nekaj podobnega ali celo identičnega zgornji sliki
  - na koncu se izpiše 00, če diagnostika ni dobila nobene napake, ali neka koda, ki pomeni določeno napako. Liste kode napak nimam.

  #31842

  Jekleni
  Udeleženec

  Morda te nisem najbolje razumel, ko pišeš: “Jaz menim, da odroševanje lahko deluje samo z ventilatorji…”, ampak odroševanje vedno poteka z vklopljenim kompresorjem, saj ta z ohlajevanjem zraka odstranjuje iz njega vlago. Zato poteka odroševanje stekel hitreje, saj dovajaš v notranjost zrak z nizko absolutno vlažnostjo.

  #31843

  Gosic
  Udeleženec

  Kako pa si nasplošno zadovoljen s SW-jem? Je kaj čričkast?

  #31845

  AI759
  Udeleženec

  Jekleni: v določenih razmerah pihanje (konvekcija) zadošča. Verjetno je res, da si klima v večini primerov za odroševanje omisli ohlajeni zrak s kompresorjem, Ampak takrat se A/C prižge. In to je OK. Problem, ki ga hočem rešiti je, da naenkrat piha mrzlo, A/C pa je ugasnjen. Od kod je ta hladen zrak, hladnejši kot naj bi prišel od zunaj?! In zakaj kar naenkrat taka neprijetna sprememba v režimu dela klime?

  Gosic: od vsega začetka me moti, da šipe spredaj šklepetajo, če so priprte. En čriček se občasno (v določenem temperaturnem območju) oglaša iz armaturne plošče. Če pritisneš na plastiko okrog CD drivea, zna za nekaj časa izginiti… Morda bi veljalo na spojih plastike našpricati malo silikonskega spraja. A kdo ve, če se to obnese, ali utegneš zapackati zunanjost, znotraj pa CD in še kaj?

  • Ta odgovor je spremenil/a  AI759 1 leto nazaj.
  #31847

  CeeDSW13
  Udeleženec

  Ta problem s šipam imam tudi jaz.

  #31849

  Gosic
  Udeleženec

  Še kakšen minus? Pa plusi? Prosim razpišite se :)

  #31850

  AI759
  Udeleženec

  Gosic: A ne bi ti raje odprl nove teme, če te tako zanima?

  Jaz bi rad izvedel kako pametno na temo klime, razpravljamo pa o čričkih…

  Pa brez zamere, ampak forumi imajo tudi neka pravila.

  #31851

  Jekleni
  Udeleženec

  Al759 Ko praviš:”Problem, ki ga hočem rešiti je, da naenkrat piha mrzlo, A/C pa je ugasnjen. Od kod je ta hladen zrak, hladnejši kot naj bi prišel od zunaj?!”, nekaj ne drži. Če piha hladnejši zrak od zunanjega, je kompresor vklopljen. Brez, da bi deloval kompresor, ni hladnega zraka! Zakaj prihaja do takšnih vklopov hlajenja, je pa drugo vprašanje. Morda gre za to, da dobi klimatski sistem nek signal, ki ne ustreza dejanskemu stanju. Morda gre za okvaro kakšnega izmed tipal, ki pošlje sistemu signal, da je zunanja temperatura drastično narasla, ali pa kaj temu podobnega.

  #31852

  AI759
  Udeleženec

  Da, to je problem! Hladen zrak, A/C pa ugasnjen. Največkrat se to zgodi (ali pa je takrat najbolj očitno), ko se vozimo kake pol ure in pripeljemo nekam, kjer zunanja temperatura pade za stopinjo ali dve. Nelogično je, da takrat klima zniža temperaturo dovodnemu zraku. In to občutno! Prej bi moralo zrak segreti, saj se toplotne izgube povečajo. To, da je zrak hladnejši kot zunanji, je seveda (žal) stvar občutka. To, da se ta logika spremeni vsaj za določen čas, če na hitro vklopiš izklopiš AUTO, pa me prepričuje, da je uravnavanje temperature vstopnega zraka na precej trhlih algoritmih. Če bi bili odločilni samo senzorji, se pri vklopu A/C za par sekund njihovo zaznavanje ne more toliko spremeniti, da bi klima spremenila režim dela.

  Sicer sva zaenkrat dva, ki imava enake “hladne” izkušnje, pa na tujih forumih se tudi pritožujejo, da tukaj nekaj ne štima. Prav vesel bi bil, če bi me kdo podučil, da npr. ne znam nastaviti klime.

  Aja, še to: praktično neprestano vozim s klimo na AUTO OFF in v SOFT režimu. Razen v poletni pripeki na daljše proge.

  Kateri junak na servisu se je v stanju spopasti s temle? Na servisu vklopijo diagnostiko, ta izpiše kodo 00 – vse OK! In za njih je stvar opravljena. Kaj pa hočejo. Morda bi se kdo zganil, če bi nas bilo takih veliko. A očitno ni tako, ali pa se ne oglašajo…

  #31902

  Mitutoyo
  Udeleženec

  jaz sem s tem avtom (za zdaj) zadovoljen. resda sem kupil 3 leta starega, decembra bo imel 5 let. nekaj sicer šumi okrog jermena, na servisu pravijo da je lahko ležaj od napenjalca, bomo videli.

  Kar se tiče voznih lastnosti in udobja – se skrije vsak Audi.

  Zelo zadovoljen s porabo…5,7 l….

  #31903

  Mitutoyo
  Udeleženec

  s klimo nimam težav, mogoče ker je “ročna” :-) imam pa tudi starejšega PROceed-a s top opremo in avtomatsko klimo – nobenih težav. deluje kot violina

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.